Cele 5 dimensiuni ale sufletului



In Kabbalah creatia este compusa din cinci categorii majore ale constiintei, cinci Universuri. Desi le dam nume diferite ele nu sunt universuri separate, ci concentrice, unul in interiorul altuia:

     Assiyah - este lumea fizica.
     Yetzirah - este lumea emotiilor.
     Beriyah - este lumea intelectului.
     Atziluth - este lumea spiritului.
     Adam Kadmon - este sursa primordiala.
     Fiecare din aceste lumi este ca o lentila prin care obtinem o perspectiva unica a realitatii.   Kabbalah spune ca Sufletul are cinci nivele fiecare cu lumea sa, deci cinci nivele de constiinta.  Fiecare dimensiune sufleteasca are o relatie unica cu lumea sa, si fiecare relatie este vehicolul prin care ne conectam in mod misterios cu lumea respectiva. Unele aspecte ale sufletului sunt legate mai mult de aspectul nostru fizic, vizibil, altele insa locuiesc - daca se poate spune asa - in alte taramuri de constiinta.
     Un aspect al sufletului este permanent in contact cu centrul creatiei, si aceasta este legatura noastra eterna cu adevarul.
     Dimensiunile sufletului sunt - pe scurt - acestea:

     1. NEFESH - sau Lumea Actiunii.
     Acesta este nivelul sufletului care este legat de aspectul fizic. In esenta NEFESH este sufletul structurii atomice. Fiecare particula de materie are un NEFESH, fiecare piatra, fiecare planta, fiecare corp ceresc.
     In termeni umani, NEFESH se asociaza cu cunoasterea corpului fizic. Este partea noastra cea mai legata de lumea fizica, dupa moarte este aspectul sufletului care inca mai ramane in jurul fiintei decedate perioada cea mai lunga, si tot acesta este aspectul sufletului care se ocupa de purificarea care are loc dupa moarte. NEFESH este uneori numit "sufletul animal". In Zohar se gaseste o descriere frumoasa a acestui aspect: "NEFESH este miscarea cea mai apropiata de care se agata trupul, asa cum este lumina neagra de la baza flacarii de care se leaga mucul lumanarii (aspectul fizic) al carui scop si existenta este legata de acesta. Cand lumina este aprinsa aceasta lumina neagra devine un tron pe care sta lumina alba de deasupra ei (urmatorul nivel al sufletului, RUAH). Cand ambele sunt aprinse in intregime lumina alba devine un tron pentru o lumina care este mai dificil de definit, un aspect si mai inalt, NESHAMA, astfel formandu -se lumina completa.
     Multe forme de materie fizica - cum ar fi de ex. atomii elementari, neutronii, protonii si electronii sunt compusi la nivel de suflet din NEFESH. Totusi, asa cum materia fizica se poate organiza in forme din ce in ce mai complexe de la organisme unicelulare la fiinta umana, la fel si sufletul esential formeaza aspecte si nivele mai inalte de suflet si constiinta, care sunt mai aproape, mai unite cu sursa centrala de creatie. Acest proces este cel care distinge viata omului.

     2. RUACH - sau Lumea Formarii.
     RUAH insemneaza "vant" sau "spirit". Este asociat cu constiinta elementara si cu informatia care circula prin simturile noastre. La oameni RUACH este legat de vorbire si emotii, ambele circuland in mod constant prin corpul nostru. In timp ce NEFESH este asociat cu constiinta corpului, constiinta fizica, RUACH este mai degraba corelat cu simtirea emotionala.  Spiritualitatea noastra isi are fundatia pe nivelul RUACH al sufletului. Ne "misca" pana la lacrimi un poem, o privire, o opera de arta sau un simplu moment in natura. Iubirea pe acest nivel este mai reala pentru noi, si dureaza mai mult. Intelegerea noastra despre scopul vietii si semnificatia ei depinde mult de cum si cat hranim acest aspect al sufletului nostru, RUACH.
     Hrana pentru RUACH este constituita de modul cum ne traim viata, unde ne petrecem timpul liber, si ce material asimilam prin simturile noastre. Asa cum corpul fizic este sustinut de hrana, sufletul este sustinut de experienta. In multe traditii mancarea este clasificata pe calitati, cum ar fi "cu efect stimulant", "calmant", "intaritor", "energizant", etc. Tot in acelasi mod, experientele noastre ne afecteaza spiritul.

    3. NESHAMA - Lumea Creatiei.
Cuvantul NESHAMA isi are radacina in cuvantul evreiesc "nshm", care insemneaza "suflare". Acest nivel al sufletului este asociat intelegerii inalte si taramului angelic. Este o calitate clar definita in constiinta umana, si in Zohar este descrisa in felul urmator:
     "NEFESH si RUACH sunt impletite vizibil una cu alta, in schimb NESHAMA este situata intr-un loc greu de descoperit sau definit, ea avandu-si sediul in insusi caracterul unei persoane. Atunci cand o persoana se straduieste sa traiasca o viata caracterizata prin puritate, persoana respectiva este asociata cu NESHAMA Sfanta. Daca insa persoana nu se straduieste sa obtina puritatea si corectitudinea in viata, persoana este animata numai de doua grade ale sufletului, NEFESH si RUACH. Desi fiecare avem puterea de a dezvolta aspectul NESHAMA al sufletului nostru, nu stim sigur ca o vom putea face. De ex.daca ne gandim la un cuptor de olar, stim ca se cere o anumita temperatura si o anumita durata de timp pentru a obtine smaltuirea unei piese de ceramica, si daca aceste conditii nu sunt indeplinite smaltuirea nu va reusi.
     In Zohar scrie: "La inceput o persoana are un NEFESH". In continuare persoana devine incoronat/a cu gradul sufletesc care se sprijina pe NEFESH, respectiv RUACH. In continuare un grad superior care le eclipseaza pe celelalte - NESHAMA - se instaureaza deasupra lor, si persoana devine vrednica sa intre in Lumea care urmeaza. NEFESH nu poate exista fara ajutorul lui RUACH, si RUACH la randul sau este sustinuta de NESHANA. Acestea trei formeaza o unitate, ilustrand faptul ca viata omeneasca nu este completa fara NESHANA.
     NESHANA izvoraste insa dintr-o sursa mai elevata, spre deosebire de RUACH care porneste dintr-o sursa ceva mai putin subtila. Cand insa aceste doua surse se unesc, apare o stralucire celesta care se numeste "Lampa". In Proverbe scrie "Lampa Divina este NESHANA umanitatii". In multe aspecte NESHANA reprezinta un aspect esential al creatiei, fiind un aspect al sufletului care este in contact direct cu Sursa Divina a Vietii. Prin NESHANA si prin nivelele si mai inalte ale sufletului omul se manifesta ca partener al Divinitatii in actiunea de creatie continua.
     NESHANA este de esenta pura; ea nu poate fi murdarita, si cand omul moare, ea se intoarce imediat la Sursa ei Divina.

    4. CHAYA - Lumea Emanatiei
Mai sunt doua aspecte ale sufletului, mult mai rafinate si mai subtile. CHAYA, sau Esenta Vitala, este atat de eterica incat are prea putina legatura cu corpul fizic si traieste mai mult pe alte planuri de constiinta. Nu se pot spune multe despre acest nivel sufletesc, in afara de faptul ca el reprezinta cel mai inalt nivel accesibil constientizarii fiintei umane. Acesta este nivelul cunoscut in Kabbalah ca "Intelepciunea", sau Chochma, care este sursa Intelegerii de orice fel (Binah).
     Iluminarea in Iudaism - sau contopirea cu Fiinta Divina (devekut), se face pe nivelul sufletesc CHAYA. Acest lucru este ceva prea subtil pentru a fi descris, si prea luminos pentru a fi continut de orice fel de concept.

     5.YEHIDAH - Lumea Vointei.
     Aspectul sufletesc care este cel mai conectat cu sursa Fiintei este numit YEHIDAH, care insemneaza Unitate. Este punctul central al Sufletului, si astfel dispare in infinitul Creatiei. Se spune ca acest aspect al sufletului este conectat direct la Esenta Divina, ca nu este "cu noi", ci ca de fapt noi suntem in permanenta "cu el" , deci nu ne pierdem niciodata de el.
     Aici este punctul unde se dizolva orice dualitate, si intelegerea lui este ceva prea subtil pentru constiinta umana. YEHIDAH este legatura noastra finala cu Divin-itatea, partea din noi care nu este niciodata separata de Divin. Cand nu mai avem alta perspectiva, amintirea faptului ca sufletul nostru este si acest aspect, YEHIDAH - care este conectat permanent la perfectiune, ne poate ajuta sa trecem prin orice fel de necazuri sau dificultati.

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.