Soarele ar putea trimite curand furtuni magnetice spre Pamant


Stirea venita pe Associated Press la inceputul lui ianuarie 2010 spune ca, destul de curand Soarele se va trezi din cea mai lunga si linistita perioada de minim solar trimitand catre Pamant furtuni electromagnetice de o intensitate deosebita.
Niciunul dintre oamenii de stiinta nu au putut spune de ce Soarele timp de aprox.100 ani nu a mai intrat in maxim solar ( din 1900). Un ciclu solar dureaza de obicei in jur de 11 ani (masurat de la cel mai jos punct al sau pana la celalalt) iar cel mai recent a inceput cu circa 13 ani in urma, in 1986.
Frank Eparvier, cercetator la LASP-Colorado a declarat ca "activitatea solara a crescut putin si ca Soarele are acum regiuni puternic active" dar ca nu este suficient pentru a spune ca perioada de maxim solar a inceput.
Soarele trece prin cicluri regulate adica de 180 eruptii solare pe zi in timpul maximei solare pana la niciuna in timpul minimului solar.


NASA a convocat mai multi oameni de stiinta, care pe baza datelor de pana acum sa incerce sa faca niste previziuni privind efectul acestor furtuni solare asupra Pamantului in urmatoarea perioada. Stim ca eruptiile solare pot trimite in spatiu miliarde de tone de particule magnetice cu o viteza uimitoare.
In cazul in care acesti nori de particule numiti plasma, se ciocnesc de campul magnetic al Pamantului, acest lucru ar putea avea urmari grave si numesc doar pe cele mai mici precum uriase intreruperi de curent, perturbarea semnalelor radio sau deteriorarea satelitilor.
Coincidenta sau nu cu filmul 2012 lansat cu putin timp in urma ? Imaginatia scenaristilor de la Hollywood si anuntul oamenilor de stiinta pot avea ceva in comun?
Un produs Blogger.