Cum se genereaza karma negativa ?



În tradiţia spirituală tibetană se consideră că există trei stări sau atitudini fundamentale ale fiinţei umane, care generează karma negativă. Acestea sunt numite şi cele trei "otrăvuri", sursa suferinţei, a involuţiei, a degradării. Cele trei "otrăvuri" sunt:
- pasiunile sau ataÅŸamentele inferioare
- ura, mânia
- ignoranţa

Ştiinţa iniţiatică arată că există trei tipuri fundamentale de karmă negativă, generate de cele trei "otrăvuri":
- pasiunile sau ataşamentele inferioare, generează karma de posesivitate (ataşament), care este corelată cu cuadraturile în semnele fixe (Taur, Leu, Scorpion, Vărsător); această karmă antrenează gelozie, posesivitate, egocentrism, orgoliu, avariţie, înclinaţie către magia neagră, rigiditate, lipsă de încredere, materialism, senzualitate obsesivă.
Această karmă poate fi pusă în relaţie cu planeta Venus (în trecut, nativul a ţinut foarte mult la un anumit regim alimentar, la anumite modalităţi de igienă personală, sau la un anumit fel de a munci alături de ceilalţi, mai critic, mai ironic sau încăpăţânat) , cu tamas-guna, cu energia feminină, lunară, (yin). Este o caracteristică a energiei lunare să se ataşeze, să înlănţuie şi apoi, din frica de a nu pierde ceea ce a acaparat, să se ataşeze, să posede (exces de energie yin).

- ura, mânia, generează karma de agresivitate (de violenţă), care este corelată cu semnele zodiacale cardinale (Berbec, Rac, Balanţă, Capricorn); această karmă antrenează violenţă, probleme relaţionale şi familiale, rasism, abuz de putere, indisciplină, proastă organizare.
Această karmă poate fi pusă în relaţie cu planeta Marte, cu rajas-guna, cu energia solară, masculină (yang). Excesul de energie yang antrenează orgoliu, aroganţă, mânie, agresivitate, care se descarcă într-un mod violent, distructiv (porniri rajas-ice, necontrolate).

- ignoranţa antrenează karma de ignoranţă (sau de comunicare), care este corelată cu cuadraturile în semne mobile (Gemeni, Fecioară); această karmă generează probleme de comunicare, refuzul de a evolua, erori în alegerea unei căi, împrăştiere, laşitate, o proastă utilizare a cunoştinţelor, megalomanie, mitomanie, înclinaţie către înşelătorie, angoasă.
Această karmă poate fi corelată cu planeta Mercur (este posibil ca nativul, în trecut, să nu fi ascultat de părinţi, să-şi fi ignorat îndatoririle faţă de familie), cu sattva-guna, cu energia vidului (în care masculinul şi femininul fuzionează, dispărând polarităţile).

Prin evoluţie spirituală, cele trei "otrăvuri" pot fi alchimizate în ceea ce le este polar opus: - ataşamentele inferioare devin perfecta (şi absoluta) detaşare; ura, mânia devin iubire cosmică, universală iar ignoranţa devine omniscienţă (atotcunoaştere).

2 comentarii:

  1. "nativul a ţinut foarte mult la un anumit regim alimentar"

    Oare asta include si regimul vegetarian/vegan. Deci Yoghinii, Buddhistii si altii sunt pe calea gresita :)
    sau eu inteleg gresit.

    Iluminti-ma va rog !!! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Oare viața nu este, astfel, cuptorul alchimic al acestor experiențe? :)

    Mulțumesc pentru articol.

    Numai bine.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.