Descoperirea propriului destin

Destin, menire si lectii de invatat pentru fiecare zodie (III)
Gemeni

Element: Aer
Mod: Mutabil
Arhetipuri: Martorul; Invatatorul; Povestitorul; Jurnalistul
Hieroglifa: Decapiteaza-te! Dizolva-ti intregul corp in Viziune; devino vaz, vaz, vaz!– Jalalu’l-Din Rumi
Scopul zodiei: Deschideti orice carte de zodii la capitolul despre Gemeni. In primul paragraf veti da peste cuvantul comunicare. Vorbitul si ascultatul sunt cu siguranta probleme cheie pentru Gemeni, dar pentru a-i intelege trebuie sa mergem mai departe. Procesul psihic la care se refera semnul Gemenilor include mult mai mult decat atat. Este
vorba despre intreaga sfera a perceptiei, despre modul in care lumea comunica cu noi. Modul in care vedem, simtim, auzim, mirosim intreaga involburare de imagini care ne inconjoara. Ascultarea cuvintelor urmeaza numai un fir al acestei tapiserii mult mai vaste.

Cel din zodia Gemenilor s-a nascut pentru a percepe, pentru a se imbuiba cu observatii. Stagnarea este o caracteristica proprie Taurului, dar opusa Gemenilor. Semnul lor trebuie sa fie permanent in miscare. Sunt atat de multe de vazut si de aflat. Nu trebuie pierdut nici un moment. Ca un copil care a fost lasat sa prade zece minute un magazin de jucarii, Gemenii se avanta in experienta vietii cu frenezie, destul de des fara nici un plan major aparent, dar intotdeauna cu mult entuziasm. Inteligenta vie este o caracteristica de baza a Gemenilor.

Dar concentrandu-ne asupra acestui proces deseori nu vedem dincolo de nori adevarata natura a lor. Pentru Gemeni, gandirea este un epifenomen, un efect secundar. Semnul nu tinteste spre activitatea mentala, ci spre perceptie pur si simplu. Nu spre gandire, ci spre observare. Cel din Gemeni nu este intr-atat un filosof, cat un jurnalist. Faptele percepute in forma neprelucrata sunt hrana sa de baza, nu interpretarea lor. El isi doreste doar sa vada, sa fie martorul celor ce se petrec in lume. Ideile si intelegerea nascute o data cu acestea nu sunt esentiale. Dezvaluirea secretului lumii. Adunarea tuturor indiciilor. Vederea atotcuprinzatoare. Acesta este scopul Gemenilor.

Strategia
Sa vedem! Sarcina imposibila. Da-i omului un milion de ani. Da-i viziune si urechi bionice. Da-i memoria unui computer si energia debordanta a unui copil de patru ani. Ce-am putea vedea? In cate aspecte ale vietii am putea patrunde? Ar fi ca un degetar de apa intr-un ocean. Si totusi asta este misiunea Gemenilor. Cum ar putea ei proceda? O strategie cheie este sa traiasca o viata pe cat de intensa, pe atat de variata. Sa traiasca trei sau patru vieti intr-una singura. Sa considere previzibilul si plictiseala pacate de neiertat. Sa nu ingaduie niciodata mintii sa-si incetineasca dezvoltarea. Deosebit de greu.

Cu totii cream imagini ale universului pe care le purtam in minte. Si nu ne plac experimentele care nu confirma teoria. Unui doctor nu-i place sa vada ca un tamaduitor reuseste sa vindece prin rugaciuni. Un rasist alb n-are nevoie de un fizician stralucit african. Ne formam niste imagini. Apoi cautam dovezi care sa le confirme.Gemenii trebuie sa respinga acest instinct. Trebuie sa se straduiasca sa vada clar, oricat de greu de inteles ar fi perceptiile lor. Gemenii trebuie sa ingaduie universului sa nu aiba nici un sens. Daca ideile le sunt confuze, atunci sunt pe calea cea buna. Inseamna ca informatiile pe care le-au adunat le depasesc capacitatea de intelegere.

Pastrarea acestei stari de receptivitate totala a unei minti deschise este o strategie evolutiva de cea mai mare insemnatate pentru acest semn. Repet: nu atat a gandi, cat a vedea. O cale de a castiga experienta este sa-ti traiesti viata. Dar mai exista si alta. Lumea e intesata de experimentatori. E ticsita de oameni. Fiecare dintre ei are un set unic de perceptii. Fiecare le-a digerat, le-a transformat din observatii brute in forme mai rafinate: gandurile. Dar cum putem ajunge la ele, cand sunt inchise in spatele unui perete din os si materie cenusie?

Gemenii au raspunsul la intrebare. Pentru a ajunge la acele comori ascunse in mintile oamenilor din jur, trebuie doar sa punem intrebari. Sa culegem informatii. Trebuie sa stapanim arta vorbei. Pentru Gemeni, aceasta este o strategie majora de evolutie. Gemenii s-au nascut sa vorbeasca. Dar s-au nascut si ca sa asculte. Insa aceasta calitate nu se instaleaza automat. O minte ascutita, chiar elocventa, sunt mult mai usor de dobandit decat atentia. In contextul unei harti natale dure, directe, ei pot intrerupe vorbele celorlalti, terminand frazele in locul lor. In cel al unei harti mai blande, mai sensibile fata de celelalte persoane, tiparul e mai putin evident.

Sunt tacuti, ne dau impresia ca sunt fascinati de ideile noastre. Dar gandurile au pornit-o mai departe in galop. Desi ne privesc in ochi si ne aproba, nu sunt atenti la ce vorbim. Au stabilit deja ce urmeaza sa spunem si acum sunt mai preocupati sa ne studieze forma nasului, gandindu-se ca le aduce aminte de nasul cuiva pe care nu l-au mai vazut din liceu. Comunicarea este un drum cu doua sensuri. Gemenii trebuie sa-si aminteasca asta. Vorbim despre lucrurile pe care le cunoastem. Dar auzim uneori si lucruri pe care nu le stim. A asculta. A absorbi totul ca un burete. Aceasta este strategia Gemenilor. Vorbitul le este folositor numai daca accelereaza acest proces.

Darurile Universului
Curiozitatea. Aceasta este resursa primara a Gemenilor. Un simt al minunatiilor lumii. Evaluarea cu ochi de copil a fiecarei picaturi de roua, a fiecarei lacrimi, a fiecarui fulg de zapada irepetabil. Fara aceasta, Gemenii sunt numai palavrageala. Vitalitatea este si ea o resursa a Gemenilor. Curiozitatea lor ii stimuleaza mereu. Sunt atatea de vazut. Atatea de aflat. Putine alte semne traiesc atat de neobosit, dorm atat de putin. Celor care traiesc trei vieti in timpul unei singure existente nu le mai ramane timp pentru a lenevi. De indata ce entuziasmul le-a fost aprins, Gemenii isi traiesc viata cu inflacarare, ca o pereche de meteori.

Vitalitatea fizica influenteaza si mentalul, dandu-le Gemenilor cea de-a treia resursa a lor: inteligenta. Ei isi combina toata curiozitatea si toata energia pentru a da nastere unei uriase biblioteci cu informatii neprelucrate. Prin ea Gemenii evolueaza cu viteza luminii, creand conexiuni, facand paralele, observand nepotrivirile. Nici un alt semn nu are o minte mai rapida.

Si, in sfarsit, Gemenii pot vorbi. Asa cum nici un alt semn n-o poate face, ei sondeaza mintile celorlalti, analizand straturile de falsitate si fictiune, prospectand dupa revelatii, cristale ale experientei lor. Pentru Gemeni substanta care sta la baza universului nu este formata din atomi si molecule, ci din informatii. Nici un alt semn nu este atat de infometat de ele, atat de dornic sa le adune, sa faca corelatii, sa le difuzeze. Aceasta este cea pretioasa calitate a lor.

Partea intunecata
In forma sa cea mai pura, zodia Gemenilor nu implica opinii personale. E pur si simplu observatie, reflectand totul ca o oglinda, fara analiza. Neincrezatori in marile scheme, in Adevarurile primare, Gemenii asambleaza la un loc indiciile, ezitand intotdeauna sa traga concluzii premature. Intuitia le spune ca orice poate fi dovedit cu fapte. De aici rasare adaptabilitatea atat de specifica acestui domeniu al zodiacului. Din pacate, atunci cand este cuplata cu motive meschine, aceeasi flexibilitate da nastere unor lucruri oribile. Cand Gemenii sunt siliti sa faca fata unui adevar neplacut, gandirea lor adaptabila poate reconstrui informatiile. Mai ramane foarte putin adevar, prin mutarea accentelor, cateva taceri strategice si ridicarea unui stavilar de cuvinte. De multe ori noul edificiu de idei are un sens. Chiar daca e fals, poate fi convingator sau cel putin reuseste sa abata pe oricine de la adevarata pista.

Doar indivizii cei mai vicleni si determinati reusesc sa strabata labirintul tesut de Gemenii aflati in defensiva. Acestia nu rateaza niciodata un argument, fie el bun sau rau.
Exista pentru Gemeni si unele pericole fizice. Murmurul continuu al psihicului lor se revarsa inevitabil asupra sistemului nervos. O acumulare de tensiuni pe plan mental poate crea nervozitate. Dificultatea de a se relaxa este deseori urmata de insomnii si poate agrava tendinta semnului spre o vorbarie nervoasa.

Daca murmurul interior nu poate fi stavilit, circumstantele incep sa reflecte acelasi model: ocuparea permanenta a timpului, dincolo de limitele rationale si in sfarsit, epuizarea emotionala. Tensiunile de felul celor acumulate de Gemeni trebuie eliberate. De mare ajutor sunt discutiile calme cu parteneri spirituali si relaxati. Nu un razboi al inteligentelor. Nu turniruri verbale. Comunicarea simpla, de la inima la inima, fara luarea de notite si fara incercarea de a-si impune punctele proprii de vedere. Exercitiile fizice le sunt si ele folositoare Gemenilor in incercarea de-a mai elibera din tensiunile acumulate.

De obicei, au mai mare nevoie de ele decat si-ar dori-o. Plimbari, alergari, un joc de volei cu prietenii, toate ii pot ajuta. Fara excese, insa. Retineti: Gemenii nu se afla aici pentru a se plictisi. Gemenii trebuie sa acumuleze experienta, sa lase miracolul lumii sa actioneze direct asupra inimii lor. Nu incape loc pentru automultumire, pentru opinii dogmatice care sa-i tina la adapost de haos si de misterele vietii. Datorita curiozitatii insatiabile, ei pot sa-si umple intreaga viata cu experimente. Dar calul pe care-l calaresc este salbatic. Ii poate duce spre orizonturi indepartate sau ii poate roti in cerc inchis. Epitaful multor Gemeni a fost “Multa tactica fara strategie”. Concluzia ar fi aceasta: calul are nevoie de un calaret.

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.