Karuna - forta compasiunii




"Karuna" este un cuvant sanscrit si desemneaza, ca notiune, orice actiune menita sa diminueze suferinta altora si poate sa aiba, de asemenea, sensul de "actiune plina de compasiune".

Cand o persoana experimenteaza iluminarea, ea intelege ca toate fapturile reprezinta un singur lucru. De aceea, este firesc sa extinzi actiunea plina de compasiune asupra oricaruia, de vreme ce noi toti suntem una. Cand sprijinim pe altii si ii ajutam spre vindecare, toate fiintele beneficiaza de aceasta.

Pentru ca exista unitatea tuturor fiintelor, Karuna reprezinta nu numai extensia spre altii a iubirii, dar mai ales esenta logicii interne a acestei unitati. Asa cum vei dori sa-ti vindeci propriile rani, in acelasi spirit vei dori sa vindeci ranile altora. Este amintit in scripturile buddhiste ca Prajna sau intelepciunea trebuie sa insoteasca Karuna, pentru ca aceasta din urma sa aiba efectul urmarit.

Karuna este superba motivare ce impinge toate fiintele iluminate sa lucreze pentru eradicarea suferintei in Lume. Cei in lumina trimit permanent un val imens de energie care are darul de a vindeca si a ne indruma, dar nu toti oamenii sunt receptivi la aceasta energie.

Daca iti dezvolti spiritul de compasiune (Karuna) in tine insuti, asta inseamna nu numai ca ajuti pe altii, dar si ca tu devii mai receptiv la aceasta Karuna emisa de toate fiintele iluminate. In acest fel procesul propriu de vindecare iti este accelerat.




Niciun comentariu:

Un produs Blogger.