Cele 4 nivele de perceptie (perspectiva shamanica)


Nivelul sarpelui (corpul si perceptia fizica)

Asocierea acestui prim nivel de perceptie cu imaginea sarpelui se  datoreaza modelului sau de comportament: creatura instinctuala, cu  simturi extrem de ascutite, care ii comunica rapid localizarea surselor de hrana si a pericolelor. La acest nivel,  ne bazam pe simturi  instinctuale, zona in care totul este solid, palpabil, iar realitatea  este 1% spirit si 99% materie. Limbajul folosit la acest nivel exprima realitatea sub aspect molecular si fizic.

La nivelul sarpelui, tentatia noastra este de a gasi mereu numai solutii  fizice la situatiile aparute. Ne bazam pe simturile fizice si nu reflectam mai profund asupra problemelor noastre. Nu avem cunostinta de sinele nostru mental, creator si spiritual. Acest nivel de perceptie este foarte util pentru a iesi din crize imediate si este asociat cu creierul reptilian.

Nivelul jaguarului (mintea si perceptia emotionala)

La acest nivel de perceptie, mintea interpreteaza realitatea noastra. Stim ca mintea poate crea boala sau sa refaca sanatatea, ca furia reprimata poate duce la boala in vreme ce o atitudine pozitiva poate aduce sanatate, bucurie si pace. Suntem constienti ca gandurile noastre  influenteaza experienta si nu totul este ceea ce pare a fi. Intelegem ca avem posibilitatea de a alege, dar si ca alegerile sunt limitate de sistemele noastre de credinta. Taramul credintelor, ideilor si emotiilor este asociat cu jaguarul deoarece, acest tip de perceptie poate schimba  rapid lumina in care vedem o situatie iar jaguarul este arhetipul  schimbarilor bruste. Jaguarul are instincte diferite de ale sarpelui, care este interesat numai de supravietuire si auto-conservare. Jaguarii manifesta curiozitate si sunt iscoditori.

Acest nivel de perceptie este asociat cu creierul de mamifer, conectat cu sentimentele noastre de dragoste, intimitate, familie, dar si de agresivitate si superstitie. Limbajul la nivelul perceptual al jaguarului este format din cuvintele pe care le folosim pentru a exprima idei, credinte si sentimente. La nivelul jaguarului suntem capabili sa vedem o situatie din mai multe unghiuri si sa gasim mai multe solutii, rezolvand si chestiuni mai  complexe.

Nivelul pasarii colibri (sufletul si perceptia sacra)

Limbajul la acest nivel al sufletului este imaginea, muzica, poezia, visele, asociate cu calatoria sacra a sufletului, simbolizat de pasarea colibri. Pasarea colibri, desi este minuscula, calatoreste foarte mult, sigura pe directia ei, fara a se agita prea mult in privinta resurselor calatoriei. De la acest nivel, ne percepem experientele ca fiind parte a  unei calatorii legendare. Daca nu accesam nivelul pasarii colibri, ramanem impotmoliti la nivelul mintii si al analizei mentale.

La nivelul sufletului, operam cu metafore si imagini. Perceptia la acest nivel este asociata cu neocortexul, raspunzator de  capacitatea noastra de a rationa, vizualiza si crea. Simtim ca ne aflam  intr-o calatorie de evolutie si vindecare si mergem pe un drum catre o stare de bine Divin.  La acest nivel, schimbarea este impusa mai mult decat la nivelul  jaguarului, vizualizand viitorul prin ochii pasarii colibri, adica la nivel de suflet.

Nivelul vulturului (perceptia spirituala)

De la inaltimea la care zboara, vulturul percepe muntii, copacii, raurile, dar este capabil sa repereze si un soarece la sute de metri sub el. Capacitatea de a vedea simultan intreaga imagine dar si un detaliu minuscul este reprezentativa pentru calitatile nivelului  spiritului. Pentru el, “ceea ce se vede este si nu este”.

La acest nivel, realitatea este 99% spirit si 1% materie, iar limbajul  este energia. Zona de creier asociata este cortexul prefrontal. Limbajul e cel vibrational, limitele se topesc si ne percepem Unimea. Cand ne confruntam cu o dificultate, cu cat suntem mai aproape de  nivelul vulturului, cu atat mai putina energie ne trebuie sa o rezolvam. La acest nivel, indiferent de ceea ce se intampla in jur, putem deveni  Pace, Vindecare si Frumusete. Nu mai exista timp si putem schimba  lucrurile inainte ca acestea sa existe.



Un comentariu:

  1. da.

    dar se merge mai departe cu cei trei arhangheli: huascar, pachakuti si quetyalcoatl si apoi cu steaua sufletului wiracocha.

    si tot asa pana la infinit.
    aspecte de-scrise ale universului-om descrise in cuvinte.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.